PLUCK & PLAY

met Ward Menken

Een opname met Ward Menken (30) is een jonge gedreven en ambitieuze ondernemer met een echt food gen. Zijn achternaam doet je wellicht denken aan schoolmelk van vroeger; klopt dat?! Een open en boeiend gesprek over een bijzondere introductie en lancering bij 750 Albert Heijn supermarkten en over wat bananenvla daar mee te maken heeft. Ook verteld Ward over zijn ambitie om echt impact te maken op het grote geheel.

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Met een bekende achternaam als “Menken” zijn we natuurlijk benieuwd naar je verhaal!?
Mijn opa was de eerste die zelf melk is gaan pasteuriseren (red; langer houdbaar maken). Die is samen met 2 broers na de oorlog flink uitgebouwd in Wassenaar en door middel van fusies met o.a. Van Grieken in de 90’er jaren uiteindelijk uitgegroeid tot een van de grootste particuliere melkfabrieken van Nederland. Ik ben daar middenin opgegroeid als kleine jongen. In die tijd is het ook verkocht aan Campina Melkunie en is het merk Menken van de markt verdwenen helaas. Maar 6,5 jaar geleden ben ik weer in zuivel begonnen samen met mijn broer en zus. Na een periode van voorbereiding en ontwikkeling kwam de eerste fles Menken zuivel van de band in 2016.
Wie is Ward als working professional?
Een gedreven en ambitieuze man die nieuwe markten wil doorboren en opschudden. Met de drive om impact te maken en bedrijven te bouwen die echt invloed hebben op gedrag van consumenten. ….Ik spring liever eerst het water in en leer dan pas zwemmen als dat ik pas het water in ga als ik al geleerd heb om te zwemmen. Waar ik voor sta is echte kwaliteit. Bijvoorbeeld liever echte zuivel direct van de boerderij. Wat je veelal ziet is dat de massaproductie prijs gedreven is, en om melk goedkoper te maken worden er vetten uitgehaald waardoor de producten minder in kwaliteit worden. Je kunt elke boerderij zien als een wijnhuis. De grondbewerking, de koeien en de omstandigheden bepalen het eindproduct. Wij hebben met Menken een speciaal bier van het zuivelschap. Echt ambacht, en dat miste wij wel echt in de bestaande, huidige zuivel markt.
Hoe ben je opgegroeid als kleine Ward?
Mijn vader had een eigen bedrijf en we hadden het altijd goed. Vanaf jongs kreeg ik wel altijd de kleren van mijn broer en vanaf jongs af aan stond ik aan de band bij mijn vader. Ik heb onder andere echt geleerd om zelf te werken voor wat je wilt. Daar ben ik nu blij mee want dat helpt mij nu in momenten dat het uitdagend is of tegen zit.
Wil je een hoogtepunt en dieptepunt met ons delen?
Vanuit de beginperiode van de Menken Zuivel tijd; we begonnen dit project met het idee om te leren. Kleinschalig en met 1 lokale boer. Ineens kwam daar via een inkoper met visie genaamd Henk Sierksma een listing bij 750 winkels van Albert Heijn eind 2015. In de zomer van 2016 zouden we starten. De voorbereiding was heftig, nachtenlang doorwerken, oude recepten vol met e-nummers omzetten naar een natuurlijk product. Vla maken in ketels, flessen in dozen doen. Het is uiteindelijk gelukt en echt een hoogtepunt. Alleen kwam het project snel tot een einde. Zonder ondersteuning en investeringen bleek de verkoop in de supermarkten buiten de randstad niet voldoende en was het gauw afgelopen. Toen viel alles weg en een productielijn en een voorraad dozen en flessen bleef over.
Wat zijn je toekomstplannen?
Met Vegan Foodservice een serieuze impact maken door constant met nieuwe producten de markt op komen die veel impact hebben op het grotere geheel. Voor een betere wereld op klimaatgebied, met meer plantaardige producten. Maar ook bijvoorbeeld een nieuwe productlijn die we nu introduceren laag in calorieën, vetten en suikers om op het gezondheidsvlak het aanbod in de markt te verbeteren.
Hoe combineer je het ondernemen met vrije tijd?
Genoeg vrije tijd is echt belangrijk. Dat is in de praktijk soms lastig te combineren, zeker in de opbouwfase van een eigen bedrijf. Ik woon nu in Amsterdam en probeer veel te sporten (wielrennen) waardoor het ook goed lukt om te ontspannen. Maar ook lekker stappen in Amsterdam. Hard werken en hard ontspannen. Ook kom ik graag bij mijn favoriete restaurant Cedars of een lekkere bruine kroeg met friet en saté.
Tot slot; heb je een voorbeeld of wat inspireert je?
Mijn vader is echt een inspiratie voor mij met zijn kennis en adviezen. Ook een ander familielid van mij; Peter. Hij adviseerde mij om echt eens stil te blijven staan bij je successen zodat je blijft genieten van wat je doet en bereikt. Ook mooie verhalen uit het verkoop vak zijn een inspiratie. Zo heeft mijn vader weleens een goochelaar meegenomen naar een inkoper om het ijs te breken. De belangrijkste lering voor mij hieruit is; wees creatief en hou het altijd persoonlijk met je relaties ondanks de veranderende zakenwereld, die vooral data gedreven is.