PLUCK & PLAY

met Daf Dubbelman

Een opname met bruisende ondernemer Daf Dubbelman (47). Van keiharde munten midden in de financiële sector tot water taps om het verschil te maken in de strijd tegen single use. Impact maken is zijn voornaamste doel maar dan ondertussen ook nog trainen voor een marathon in de Sahara. Een waterval aan bruikbare ervaringen en tips. Van manchetknopen tot vastgoed en van vodka tot kraanwater.

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Hoe was je als kleine jongen?
Altijd al competitief, een half uur vantevoren op het schoolplein om te kijken wat de beste strategie was met knikkeren. En altijd bezig geweest met handeltjes zoals bijvoorbeeld met vuurwerk. Dat heb ik doorgezet naar de studententijd en zo ben ik onder andere beland in de manchet knopen verkoop. Ik kon dit naast mijn werk bij de bank goed combineren want iedereen droeg manchetknopen in die tijd.
Is zo’n financiële sector niet veel te saai voor een enthousiast en energiek persoon als jij?
Nee, zeker niet. Ik ben echt een handelaar en handelde op de beurs. Financiering is ook het kijken hoe je een euro het beste kan besteden. Vanuit financiering kun je goed bepalen waar de risico’s en de mogelijkheden in een bedrijf liggen.
Je hebt naast een drukke fulltimebaan verschillende eigen bedrijven gehad. Waar haal je de energie en tijd vandaan?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo is vastgoed bijzonder interessant. Waar staat het? Kan ik het mooier makken op een goede en makkelijke manier? Ik begon met dit bedrijf om te verhuren aan vrienden familie en dat is steeds verder doorgegroeid. Een band met je huurders is in mijn ogen trouwens heel belangrijk. Zo hadden we afgelopen week nog een pizza-wijn avond met verschillende huurders bij elkaar.
Ben je een risicomijdend persoon?
Risico’s nemen is absoluut belangrijk. Je moet goed nadenken, maar ook gewoon doen. Het verschil tussen denken en doen is de ondernemende geest. Drive en doorzettingsvermogen is daarin de sleutel. Niks verandert zomaar in goud.
Hoe houd je jouw team gemotiveerd?
Ik ben een bevlogen ondernemer en wil dingen vaak snel, groots en rigoureus. Dan kun je beter mensen in dienst nemen die voor rust en ruimte zorgen in je bedrijf om de medewerkers optimaal te laten functioneren.
Ben je naarmate je ouder wordt ook socialer geworden?
In mijn jonge jaren was het gaaf en cool om heel hard en heel veel te werken. Toen ik richting de 30 ging kon ik gaan werken bij een investment bank in Londen. Toen dacht ik bij mijzelf ‘is dit het nou’? Met een dik horloge en een Porsche door Amsterdam rijden als je weer in Nederland was? Er is meer dan alleen hard werken. Het gaat om de work-life balans en purpose. Dat had ik al vrij snel duidelijk voor mijzelf. Zo heb ik de keuze gemaakt om voor een ontwikkelingsbank te gaan werken en later weg van het bankieren en gestart bij Krnwtr +. Het doel van deze onderneming, een betere wereld, is belangrijker dan geld verdienen. Echter kun je niet te sociaal ondernemen zonder voldoende geld te verdienen, want dan kun je uiteindelijk niet de impact maken die je wilt. Ons belangrijkste doel is om single use (een blikje/petfles etc.) te vervangen door een herbruikbare verpakking die je gemakkelijk opnieuw kan vullen. Het doorbreken van een bestaand gebruikspatroon.
Waarom werk je samen met PLUCK?
Super logische ontwikkeling; met de juiste mengverhouding siroop kun je 50 single use flessen besparen. Onze klanten besparen opslag en handelingskosten. Kunnen een duurzamer alternatief aanbieden en niet onbelangrijk: het is uiterst lucratief door goede marges en daardoor kun je ook nog een sympathieke prijs hanteren als horecaondernemer.
Wat doe je zoal naast je werk om in balans te blijven?
Ik ben altijd druk, maar ik heb ook altijd overal tijd voor. Zolang het maar past in de prioriteiten die je stelt op een dag. Zo breng ik bijna elke dag mijn meiden naar school, maar werk ik nog wel even door als de meiden ‘s avonds naar bed zijn. Je merkt wel dat je heel bewust moet blijven van de dingen die je niet leuk vindt, dat kost te veel negatieve energie en moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Waar mogen we je wakker voor maken?
Een nieuw ondernemend project dat iets recht zet wat krom is in de maatschappij. Zoals bijvoorbeeld echt iets te doen aan de niet-duurzame drankindustrie. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een petflesjes bij de Happy Meals bij McDonalds.
Wat doe je om de ‘high pace’ vol te houden?
Ik sport veel; trainen en deelnemen aan Iron man, maar ook speel ik graag paddel en tennis. Momenteel train ik om deel te nemen aan een marathon in de Saharawoestijn.
Tot slot nog een paar tips?
Als student heb je alle tijd van de wereld, maar geen geld. Daarna komt een periode dat je wel geld hebt, maar geen tijd. En als je oud bent heb je geld en veel tijd maar kun je niet alles meer doen om er optimaal van te genieten. Dus het is belangrijk om bewust te leven en goede keuzes te maken. Een beginnersfout is om als startende ondernemer direct mensen aan te nemen om je bedrijf op te zetten, dan gaan je inkomsten veelal naar kosten en maak je geen winst en schiet je daar dus niks mee op. Je zult als ondernemer zeker in het begin betrokken moeten zijn bij het opbouwen van je bedrijf. Groei kan ook gevaarlijk zijn voor je liquiditeit, daar moet je heel goed op letten. Als je te snel tevreden bent, dan stop je ook met echte impact maken.