PLUCK & PLAY

met Steven Brunswijk

We starten het nieuwe jaar met niemand minder dan bekende Nederlander en gedreven ondernemer Steven Brunswijk (39). Bekend van zijn online filmpjes, zijn deelname aan o.a. Expeditie Robinson, Ranking the Stars, De Slimste Mens, Het perfecte plaatje en de roast van Gordon. Én natuurlijk van zijn optredens als cabaretier. Steven is daarnaast ook eigenaar van Club Brabos in Boxtel, heeft een eigen productiebedrijf en is eigenaar van twee badkamerwinkels. Hoe dan?

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Ben je altijd zo’n duizendpoot en ondernemend geweest?
Toen ik klein was had ik geen flauw idee wat ik wilde worden, maar wel dat ik niet mijn 67ste ging werken voor een baas. Ik wist wel dat ik meer zou kunnen. Wat wist ik niet, maar wel het gevoel dat ik voor meer in de wieg ben gelegd. Altijd op zoek geweest naar wat kan ik doen, wat vind ik leuk. Ik hou van motivational speakers, Eric Thomas, Steve Jobs, Robert Kiyosaki, daar luisterde ik in mijn pubertijd ook al naar. Robert Q.. zei bijvoorbeeld: Als jij van je werk houdt, zeg je in principe dat iemand jouw leven mag beheersen. Mensen geven vaak aan ‘werk is een deel van mijn leven’. Maar je werkgever zegt wanneer je mag pauzeren, wanneer je mag gaan eten, wanneer je naar huis mag, etc. Als je daar tevreden mee bent is dat helemaal niet erg, maar iemand bepaalt dat dus voor je. Dat vond ik zo confronterend en daar ben ik langer over na gaan denken dat dat iets is wat ik liever niet wil. En dat ik dus iets voor mezelf wilde gaan doen.
Creatief bezig als cabaretier, maar tegelijkertijd heb je ook badkamerwinkels en ben je clubeigenaar. Heel divers. Hoe combineer je dat?
Het is veel tegelijk, maar ik zorg ervoor dat er mensen in mijn omgeving zijn die er veel verstand, of het liefst meer verstand, van hebben. Mezelf omringen met kennis. Mijn broer draait bijvoorbeeld de badkamerzaken in Tilburg en Den Bosch. Er gebeurt van alles in de zaken we overleggen regelmatig. Ik ben vooral nodig voor social media, marketing en dat pakt hij helemaal op. Het productiebedrijf doe ik helemaal zelf. De club die ik ook helemaal zelf, maar ook daar heb ik een bedrijfsleidster die alles runt. En ik heb eigenlijk nog een bedrijf, m’n gezin. Dat is eigenlijk ook een bedrijf wat je moet runnen. En dat doe ik natuurlijk samen met mijn vrouw. Af en toe is het veel, maar als het makkelijk was zou iedereen het doen.
Wat is nu echt het startpunt geweest?
Bekendheid is me overkomen. Ik was bezig met filmpjes op Dumpert maken als bezigheid. Dat ging zo hard en vanuit daar is eigenlijk alles ontstaan. Nog meer succes en op podium staan. Filmpjes werden televisie interviews. Door bekendheid kwam ondernemerschap. Alles is begonnen met vanuit de auto filmpjes maken. De vertrouwensboost kwam nog niet door de reacties op Dumpert. Dat kwam pas toen ik een keer op het podium ging staan. Dat was in Veenendaal, mijn eerste optreden. Dat is nu zo’n ruim 10 jaar geleden. Mijn hart zat overal toen ik voor het eerst het podium op ging, heel spannend. Nu doe ik het zo vaak, het optreden. En vooral kleine optredens van een kwartier is gewoon staan en doen. En avondvullend heb je een programma wat je helemaal voorbereid. Veel doen, dan word je er vanzelf beter in. De een wordt er wel sneller beter in dan de ander. Het is veel oefenen en op podium staan en grappen durven maken. Vooral ook nieuwe grappen durven te maken ook al vallen ze wel eens verkeerd. Op je bek gaan hoort er ook bij.
Kun je een hoogte- en dieptepunt noemen uit je carrière?
Een dieptepunt zijn de filmpjes en televisieoptredens waar mensen wat van vonden en ik daar niet zo goed uit kwam. Zoals bijvoorbeeld toen ik bij Johan Derksen aan tafel zat terwijl hij het kaarsverhaal zat te vertellen. Tv is heel anders dan een real life optreden. En Expeditie Robinson is weer iets anders. Weinig eten wen je snel aan. Ik kwam mezelf vooral tegen dat je hele dag niks te doen hebt. Het was voor mij niet zwaar. Ik ben als klein jongetje gevlucht uit Suriname. Mijn vader zat al in Nederland en mijn moeder moest vluchten via Frans Guyana over de Suriname rivier met ondertussen schoten die afgevuurd werden door het leger. Dus zij heeft al wat meegemaakt om mij hier in Nederland te krijgen. Dus als je dan Expeditie Robinson doet, dan was het peanuts. Ik heb het vluchten niet bewust meegemaakt, maar ik weet wel wat mijn moeder heeft moeten doorstaan en dat was mijn brandstof. Voor mij was het geen optie om op te geven. Een hoogtepunt als ondernemer. In coronatijd zat ik bij een indoor speelparadijs en ik zat me af te vragen ‘hoe kom ik aan inkomen’. Daar was ik dagelijks mee bezig. Toen ik keek op de nationale franchise gids kwam ik Sanisale tegen. Dus ik bellen en van het een kwam het ander en paar gesprekken later had ik de Sanisale in Den Bosch. Ik had dan wel geen inkomen meer, maar nog steeds mijn creatieve brein om wat te verzinnen om aan inkomen te komen.
Wat zou je nog meer willen op ondernemersgebied?
Graag zou ik nog iets in de food willen en daar ligt ook de link met Pluck. Coolbear kwam onder onze aandacht, maar ik dacht daar zal vast wel allemaal troep in zitten. Maar mijn vrouw zei juist dat ze Coolbear bestelt omdat er niks van troep in zit. En toen ik dit ging nakijken werd ik ook enthousiast en stuurde ik via Instragram een berichtje. We zijn erg bezig met onze voeding en dus ook van de kids. Heel leuk om samen de schouders eronder te zetten om van Coolbear een nog groter succes te maken.