PLUCK & PLAY

met Serge Bierhuizen

In deze aflevering zijn we uitgenodigd door ervaren ondernemer Serge Bierhuizen (49). Succesvol als ondernemer met onder andere een Monkey Town vestiging in Zwolle, waar hij tot wel 500 kinderen per dag ontvangt. Als voormalig slagerszoon runt hij daarnaast ook een Bed & Breakfast en een barbecue event bedrijf. Serge deelt met ons zijn oprechte verhaal over liefde voor het ondernemers vak, de uitschieters en tegenvallers en hoe uitdagend het is om balans te houden.

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Hoe ben je je carrière begonnen?
Van jongs af aan had ik altijd al een duidelijk idee over wat ik wel en niet wilde. Als ik met lego speelde en ik was er mee klaar, dan was het ook echt tijd voor iets ander. Dat heb ik altijd al gehad. Ik ging al vroeg bij mijn vader werken omdat school niet echt iets voor mij was. Wel heb ik mijn ondernemersdiploma uiteindelijk gehaald door 1 dag naar school te gaan en 4 dagen te werken. Dat waren er overigens 5, dus dat harde werken zit er altijd al in. Ik kom ook uit een ondernemersgezin, en dan hoort dat erbij.
En hoe ben je dan terecht gekomen in een kinderspeelparadijs? Er zijn toch genoeg ondernemers die liever een iets andere tak van sport kiezen dan 500 kinderen op locatie per dag..?
Na ons avontuur van een event en horecagelegenheid in de Ardennen samen met mijn vrouw, keerde wij terug naar Nederland en startte een B&B in Drenthe. Mijn zwager die had al een Monkey Town en hij wees ons op de mogelijkheid om samen met hem een franchisevestiging te starten in Zwolle. Dat was voor ons ideaal omdat we veelal in de zomer druk zijn met de B&B in Drenthe en veelal in de winter druk zijn met het runnen van de Monkey Town vestiging hier in Zwolle.
Tegen welke uitdaging liep je aan?
Er was een concurrent kinderspeelparadijs die bezwaar heeft gemaakt tegen onze komt destijds, maar het werkte eigenlijk alleen maar averechts. Gratis publiciteit voor ons. Hoe harder hij (de concurrent) ging schreeuwen, hoe meer aandacht wij kregen.
Je werkt met een day-to-day team die de operatie van Monkey Town runt, hoe bouw je zo’n team en hoe hou je ze gemotiveerd?
Eén van de belangrijkste dingen is het rooster, zorgen dat niemand over de kop gaat lopen. En proberen dingen weg te halen waar ze moeite mee hebben of minder kunnen. We proberen het team zo samen te stellen dat je voor een deel gelijk is maar ook dat je diversiteit hebt zodat ze elkaar scherp houden. (zoals de DISC theorie).
Wat inspireert en motiveert jou als ondernemer?
Ik probeer altijd mijn ogen en oren open te houden. Ten eerste zijn dat mijn ouders en mijn broer. Het harde werken en de creativiteit van mijn ouders die ze gebruikt hebben in hun zaak. Mijn broer is een bankman en doet bedrijfsfinancieringen middels een aantal vestigingen Credion. Als je naar horeca kijkt, (75% van de omzet is horeca bij Monkey Town.) dan is Robin Bravenboer een inspiratie. (oud eigenaar van de Baja en Crazy Piano’s. De creativiteit die zij gebruikt hebben in de zaak. Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen in 1 van zijn zaken. Ook zijn vindingrijkheid en het groots aanpakken van concepten uit Amerika en dat durven te doen. De strakheid waarmee hij gewerkt heeft en zijn team en bedrijf heeft opgebouwd. Bij Sjoerd-Jan Feenstra (eigenaar van 5 Mc Donalds vestigingen) heb ik geleerd over franchise en de druk die daarbij komt kijken. Het moeten confirmeren aan de formule van bovenaf, de stress die het geeft om de grote hoeveelheid personeel te begeleiden en de verplichtingen die daarbij komen kijken zoals investeringen en kwalificaties waar ze aan moeten voldoen, en dat terwijl je toch eigen ondernemer bent. Daar heb ik veel respect voor. Een maatje van mij, die heeft jarenlang een eetcafé gehad in Rotterdam op een plek waar niemand kwam. Inspirerend om te zien hoe hij met zijn aanstekelijke enthousiasme er helemaal voor gaat, door kwaliteit te bieden en een mooi product neer te zetten, dan komen de gasten vanzelf en werd zijn eetcafé een prachtig succes. Al deze mensen hebben verschillende kwaliteiten maar hebben bereikt wat ze wilden bereiken.