PLUCK & PLAY

met Michiel van Wolferen

Aan tafel met Michiel (41) een expert in gastvrijheid. Een veelzijdige gastheer met veel zakelijk en praktisch tips en learnings. Op dit moment actief als operationeel directeur bij Hajé, waar hij dagelijks ruim 70 ambassadeurs aanstuurt en honderden gasten per dag ontvangt op verschillende locaties door het land heen. Michiel heeft de afgelopen 20 jaar ervaring en kennis opgedaan bij Shell, Eurest en Papendal. "Het is moeilijk om simpel te denken en simpel te blijven, maar zó belangrijk!".

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Hoe ben je je carrière begonnen?
Ik heb mijn opleiding aan de hotelschool gevolgd in Wageningen. Daar heb ik de vierjarige opleiding gedaan: hospitality and hostmanship. Daarna ben ik gaan werken bij Papendal daar heb ik verschillende functies mogen bekleden en vervolgens ben ik daar gescout voor de functie bij Shell als banqueting manager. Binnen Shell heb ik verschillende stappen mogen maken van banqueting manager naar hotel banqueting manager en vervolgens naar hospitality manager waar ik prachtige evenementen en projecten heb mogen begeleiden. Vervolgens wederom gescout voor een hele mooie uitdagende functie binnen een familiebedrijf Hajé en daar van start gegaan vorig jaar maart als operationeel directeur.
Wat bedoel je precies met “hospitality zit in mijn bloed?”
Mijn ouders hadden dat vrij snel door. Bij verjaardagen wilde ik per se helpen en was ik een goed ondersteunend bedieningslid voor mijn moeder. Bij mijn verjaardagen van kinds af aan al door de cadeautjes die ik kreeg mooi neer te stallen, mensen te verwelkomen en daar echt een hele happening van te maken. Als je dan ouder wordt vind je het leuk om mensen te voorzien en een stukje blijer te maken en het vooral naar de zin te maken. Dat geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat mensen een wauw effect beleven door oprechte en persoonlijke aandacht. Dat is iets wat ook in mijn eigen natuur zit. Ik ben oprecht belangstellend en geïnteresseerd in mensen en ik wil dat dat geen kunstje is. Dat je niet het gevoel hebt dat het allemaal vooruit bedacht is en dat het niet persoonlijk is.
Wat adviseer je een jonge manager / ondernemer omtrent gastvrijheid?
Blijf als eerste heel dicht bij jezelf en waar je voor staat. De mensen die bij jou komen zijn bij jou te gast en al is je zaak niet helemaal mooi en fancy of heb je oudere spullen staan kan je nog steeds die mensen een ontzettende beleving geven door die mensen van A tot Z in de watten te leggen. Door een goed advies en een compliment en door ze op die manier goed te verwelkomen. Door een persoonlijke benadering gaan die gasten weg met een gevoel van oké de locatie is misschien niet helemaal fancy en van deze tijd maar de mensen die daar staan zijn echt dijken van mensen. Het eten wat je krijgt is het beste wat je kan krijgen daarmee scoor je alsnog een dikke tien bij je gasten.
Wat zijn de learning van de 3 verschillende banen?
Door met veel passie en inzet te werken, en dicht bij jezelf te blijven, maakt het niet zoveel uit of een locatie formeel, sportief of informeel is. Door een persoonlijke benadering van de gasten, en of dat nou een sporter of iemand van de directie van Shell is, maak je zaken tastbaar en ben je iets wat formeel is vanzelf op een positieve manier aan het openbreken. Ook probeer ik altijd innovatief en vindingrijk te zijn. Door de oren en ogen goed open te houden en in te spelen op kansen en mogelijkheden. Maak ik het altijd mijn eigen toko. Ook is een belangrijke ondervinding dat je beter minder kunt doen en dan heel goed, dan veel verschillende dingen doen en daardoor half. Durf keuzes te maken en sta ervoor.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn grootste deel van mijn dag ben ik bezig met mijn team (ruim 70 medewerkers). Zelf een onderdeel zijn van het team is echt belangrijk. Dat loopt uiteen van het maken van TikTok filmpjes met een collega die daar heel goed in is tot het meelopen met een collega van housekeeping om een probleem met aangeschafte stofzuigers op te lossen. Wanneer je tijd en energie investeert in en met je team dan vertellen ze alles wat er speelt en daarmee kan je inzoomen en voelen de mensen op de werkvloer zich serieus genomen.
Hoe behoud jij een goede balans in werk en privé?
Met mijn partner Ed wandel ik ontzettend graag. We lopen graag in Oostenrijk en ook hebben we de vierdaagse gelopen. Toen we nog in Wassenaar woonde liepen met regelmaat langs de zee en door de duinen. We omarmen dat en geeft ons rust. Ook ben ik echt trotse op de dochter van mijn zus, Suus. Daar geniet ik echt enorm van. Door in mijn werk het goede voorbeeld te geven, gecombineerd met openheid over je beleid en een heldere, duidelijke visie maak je er 1 team van. Dat krijg je dan terug van je mensen en van het team. En dat geeft mij persoonlijk weer positieve energie en helpt mij om de goede balans vast te houden.
Wie is voor jou een inspiratie in leiderschap?
Van Marjan van Loon is de CEO van Shell. Maak van jezelf geen uitzonderingspositie. Ik vind het fijn om dicht in contact te staan en zo min mogelijk afstand te creëren. Het is niet mijn bedoeling om haar te kopiëren want dan krijg je tegennatuurlijk gedrag. Maar bepaalde punten bij mijzelf die ik kon verbeteren hebben mij daarbij geholpen zodat wanneer het dan mis gaat, ik sneller overeind kan komen en het minder lang duurt om overeind te krabbelen.
Kun je nog 1 tip en een misser met ons delen?
“Het is het meest moeilijk om simpel te denken en simpel te blijven maar echt belangrijk.” Ik ben erg gedreven en wil altijd een 10 behalen, liefst een 11. Dat is mijn kracht maar ook mijn zwakte. Ik heb mij in het verleden niet sympathiek of niet tactisch geuit naar de mensen op de werkvloer. Je denkt dan te handelen in het bedrijfsbelang en je wilt op een bepaalde snelheid werken, alleen ik heb een periode gehad waarbij ik wel de mensen hoorde, maar er niets mee deed. Zo leerde ik dat je veel later ondervindt dat je onnodig schade oploopt in je proces. Daardoor duurt alles veel langer en natuurlijk moet je de relatie met die mensen eerst herstellen voordat je met elkaar verder kunt komen. Een belangrijke les.
Waar mogen we je wakker voor maken?
Voor chocolade. Ik ben een echte chocoholic, voor de rest moet je mij lekker laten slapen.