PLUCK & PLAY

met Joep Gerrits

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

Een inspirerende podcast met Joep Gerrits, Food & Beverage manager bij de Beekse Bergen Safari resort en restaurant MOTO. Met veel plezier werken tussen de wilde dieren en lodges is een unieke en uitdagende job. Joep is enthousiast, creatief, toont veel eigenaarschap en weet duidelijk wat hij wil; de klant verrassen en telkens een positief verschil maken in de totaalbeleving van zijn gasten. 

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

We zitten hier rustig samen op het prachtige terras van MOTO maar ik vraag mij toch af: hoe dichtbij kunnen ze komen?
We kijken naar 3 neushoorns en die liggen lekker te chillen met deze Zuid Afrikaanse temperaturen. Als die vol gas rennend deze kant op zouden komen dan ligt je bordje wel vol met zand ja. Het is niet voor niets dat wij communiceren naar onze gasten: Je kunt hier slapen tussen de wilde dieren.
Hoe ben je terecht gekomen op deze unieke werkplek?
Ik heb samen met mijn vriendin heel veel gereisd. Ik heb zelf een half jaar in Zuid Afrika mogen studeren vervolgens mijn hoge hotelschool en waarin ik twee minors mocht kiezen koos ik Wildlife and Lodge management. Daarna gewerkt in sales en toch weer teruggegaan de horeca in eigenlijk niet wetende wat je wil. Toen kregen wij vrienden uit Nieuw Zeeland op bezoek en die kennen zoiets als Beekse Bergen niet dus gingen we een dagje naar Beekse Bergen. Tijdens de autosafari zegt ze tegen mij: moet jij hier niet gewoon gaan werken?
Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?
Echt elke dag is anders. Ik heb samen met een assistent een bepaalde rolverdeling waarin wij het belangrijk vinden dat op de belangrijke momenten aanwezig zijn op de vloer. Dat betekent een piek rondom de lunch en het diner want dan wordt het geld verdiend. We hebben binnen het team allemaal onze eigen eigen rol. Mij zul je niet heel snel met een dienblad of met borden zien lopen maar indien nodig dan spring je bij. Je bent eigenlijk meer de coach de op de vloer voor je medewerkers. Je doet het voorbereidend werk zodat zijn werk goed kunnen doen. Ik geloof erin om iedereen heel veel zelf te laten doen en te blijven confronteren maar ook te evalueren. Want je kan wel zeggen van wij doen het op deze manier en ze moeten het maar doen maar waarom doen we het op die manier en neem ze mee in je verhaal en in de visie. Bijvoorbeeld waarom we zout en peper van Oryx kiezen en waarom niet de Ozo. Want ja dat past niet bij de beleving. Zo ook voor bijvoorbeeld de keuze van je bier en van je wijn. Het is heel leuk om je team daarin mee te nemen. Als je dat doet geloof ik echt wel dat ook gaat zien in je in je cijfers. Middels een natuurlijke upsell omdat iedereen bekend is met het product en de achtergrond ervan en ze vinden het ook leuk om dat ook te vertellen aan de gasten.
Heb je een leuk voorbeeld waarmee je jouw gasten verrast?
Wij geven 10 cent korting op de bon voor elke glimlach van elke gast. Het team moet dat invoeren en die ontvangt wel of geen reactie van de gast. Ze vonden het leuk om te doen omdat de gasten vooral leuk reageren. Dus staat het nog steeds op de rekening. Het is zo'n kleine moeite en je moet creatief blijven nadenken om te gasten te blijven verrassen. Kleine dingen kunnen het verschil maken die aan de totaalbeleving bijdragen van de gast.
Hoe kijk je naar ondernemen versus loondienst?
Als je heel veel zelf mag doen in je werk en je creativiteit kan loslaten en als ik jou niet vraag hoe wil je het hebben maar met 3 dingen aankom en mijn voorkeur uitspreek dan is dat voor mij ondernemen. Dus wie zegt dat je in loondienst niet kan ondernemen die geloof ik niet, want dat is wel degelijk zo. Dat is ook de drive hier. Er is veel verantwoordelijkheid en eigenaarschap en vertrouwen vanuit de directie. Als je verhaal klopt dan moet je het ook gewoon doen. Want wie weet er nou beter wat de vraag en het juiste aanbod is dan de mensen die er zelf werken?