PLUCK & PLAY

met Egbert van Triest

Met Pluck & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.

Een inspirerende podcast met Egbert. Hij heeft zich door de jaren heen verder ontwikkeld als modulair ontwerper, bouwer en vader. Door de praktijk, een goed idee en toeval ontstaat zijn bedrijf Pop Up Pallets. Circulaire keuzes durven maken en een werkplaats met een warme werkcultuur creëren. Een eigen leermethode en ruimte, voor mensen met een (herstart) wens. Met grote opdrachtgevers als Lowlands, NOS, ABN Amro, Google en Triodos heeft Egbert in 10 jaar veel gezien, gedaan en geleerd.

Benieuwd naar het hele verhaal, 
luister of lees hier onder dan verder.

Hoe is pop up pallets (PUP) ontstaan?
Een stuk door toeval en een stukje om wie Ik ben als Egbert. Het toeval is dat ik voor de gemeente Amersfoort een aantal pallets had aangekocht omdat zij een markt wilden organiseren en wilde presenteren op pallets. Toen adviseerde ik om deze te kopen zodat we ze dan een aantal jaren konden gebruiken. Ze wilde de pallets niet in eigendom dus leenden de gemeente die pallets. Een klant uit dit project wilde voor zijn nieuwe kantoor een gemaakt in Amersfoort kamer, en stelde voor om de pallets te gebruiken van het gemeente project. Een uur later had ik een probleem: die tafel voor je kantoor voor 14 man, die is al klaar. Zo ontdekte ik de mogelijkheden en besloten we hiermee aan de slag gegaan samen met Rudolf (de naambedenker PUP) en Anneke. Met zijn drieën zijn we schouder aan schouder aan de slag gegaan. Vanaf 2014 ben ik na gezamenlijk overleg en een financiële afhandeling alleen verder gegaan.
Wat is de impact van alleen ondernemen in plaats van met compagnons?
Kapitein en matroos tegelijk. Dat is zeker heel wat. 2014 is ook het geboortejaar van mijn tweede kind en ik heb achteraf gemerkt dat ik veel minder aandacht voor haar heb gehad in die tijd. Mijn klik met haar is daardoor minder. En dat is een klein krasje in mijn hart. Gelukkig heb ik daarna alle tijd gecreëerd om dat goed te maken. Maar het is een belangrijke les hoe noodzakelijk een goede werk en privé balans is.
Hoe is het succes van PUP ontstaan en verder gegroeid?
We hebben vanaf 2012 Google zeer serieus genomen als zoekmachine. Waardoor we zeer goed vindbaar waren online. En eigenlijk vanaf maand 1 hadden wij klanten. Zelfs uit België een grote klant. En die kwamen dus achter elkaar bij ons terecht via Google. Ik ben met regelmaat in verlegenheid gekomen omdat de klanten die graag wilde samenwerken moesten wachten totdat ik in de gelegenheid ben om ze te bedienen. In de kern is PUP modulair, circulair en de tweeweg pallets en de onderdelen hebben wij standaard op voorraad. Deze pallets zijn van FSC en worden nieuw voor ons geproduceerd, we hergebruiken dus geen oude ‘vreemde’ europallets anders dan onze eigen aangekochte pallets. Onze eigen pallets die gaan oneindig lang mee. Want deze standaard pallets zijn speciaal voor ons gemaakt en daardoor kun je er gemakkelijk mee werken. Vergelijkbaar met het duplo effect. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de klanten geldt dat PUP vergelijkbaar is met Henry Ford. Je kunt de Ford in elke kleur krijgen als hij maar zwart is. Dus alles kan, als je maar binnen het concept van PUP blijft. Van een catwalk van 200 meter kopen of huren tot het bouwen van een fort. De kracht van PUP is ook dat veel klanten de projecten kopen maar daarna toch weer de pallets aan ons teruggeven / op laten halen.
Heb je echt helemaal geen afval?
Nee maar we zijn zo krenterig als een zeeuw maar met een enorme glimlach en met een gerust hart. We rapen al onze schroeven op. Ook de laatste schroef en kleinste plankje gaat mee terug na een klus. Ik heb geen afvalcontainer. Ik heb 3 afvalstromen: pmd, (aanbieden), papier en rest. Maar de hoeveelheid rest is zo klein dat het vuilniszak werk is en bij mij thuis in de kliko kan.
Kun je een persoonlijk hoogtepunt noemen?
Ik heb twee hoogtepunten uit 2016. Via een evenementenbureau werd ik benaderd voor de IBC beurs in de RAI. Later bleek de opdrachtgever Google te zijn, en moesten wij de klus uitvoeren op Amerikaans grondgebied midden in de RAI. Een enorm circus, en een onvoorstelbare hoeveelheid enorme High Tech stands.En daar middenin bouwden wij een verrassende, schattige, tuinhuis achtige stand. En iedereen keek natuurlijk naar Google. De opdrachtgever complimenteerde ons over de stand, dat was een hoogtepunt maar was óók zeer complimenteus over de dynamiek van het PUP team. En dat is mijn tweede hoogtepunt. Want dat zegt mij veel over de bedrijfscultuur. Een hele open en gelijkwaardige manier waarin je snel resultaat hebt. Met veel respect een daardoor gestaag voortgang boekt.
En een dieptepunt om van te leren?
Ik ben een leer werk bedrijf. Dat vind ik ontzettend leuk. Als iemand binnen bij PUP komt zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar het is en blijft een exchange. Ik heb 35 stagenemers gehad in de afgelopen jaren. Daarin heb ik 2 keer een onvoldoende gegeven. Eén daarvan was aan een meisje. Drie dagen voor haar eindbeoordeling heb ik duidelijk aangegeven wat ze moest doen om de stage succesvol te beëindigen. Dat deed zij toen niet, en dat voelt voor mij als falen. Als het niet lukt om er een succes van te maken moet je erover praten, ongeacht welke leeftijd of generatie. En naar jezelf in de spiegel blijven kijken.
Wat is voor jou persoonlijk de sleutel tot succes als ondernemer?
Als je heel trouw bent bij jezelf en bij de bron van je onderneming, dan hoef je alleen maar jezelf te zijn en werkt het ook zo. In mijn ogen is iedereen kansrijk. Dat geeft en brengt mij veel in het leven.
Waar haal jij je inspiratie voor PUP vandaan?
Een inspirerend voorbeeld voor mij is Piet Hein Eek (Nederlandse ontwerper en ondernemer). Hij maakte van sloophouten plankjes door ambacht en aandacht prachtige dingen. Dat heeft hij uitgebouwd tot een prachtige onderneming met enorme werkplaats en zelfs een restaurant. Hij mag zelfs ook voor IKEA ontwerpen. Een andere bron van inspiratie heb ik in mij van jongs af aan. Voor mij is creativiteit en creatief denken normaal. Op mijn 10de was ik al bezig met het bedenken en maken van dingen die andere mensen leuk vonden. Een mooie anekdote uit mijn jeugd: Ik ben religieus opgevoed. De wens en verplichting van mijn ouders was daarom dat ik tot mijn 18de naar de kerk ging. Ik heb in de kerk nooit met plezier gezeten. Onbegrepen en vol met interne conflicten leverde de moeilijke momenten in de kerk mij wel wat op. Tijdens de kerkdienst ontstond voor mijzelf een fantasiewereld. Een eigen wereld als survivaltechniek. Daarmee heb ik geleerd om in je hoofd vorm te geven. En dat heeft mij enorm geholpen en helpt mij nog steeds om van PUP een (nog groter) succes te maken.
Nog andere tips en trucs?
Samen met een vriend Peter gaan wij al 12 jaar elke dinsdag zeilen. De boot is voor ons een vehikel om onze vriendschap te vieren. Soms haat je de boot of die dinsdagavond maar door het toch te blijven doen ontdek je elke keer weer een ander detail en kom je toch weer tot andere verhalen ook al had je dat vooraf niet verwacht. Je kunt door zo een vast moment je week evalueren en je ervaringen delen. Ook zorgt het voor balans en helpt het om te relativeren in een leven met drie kinderen en een eigen onderneming.