PLUCK & PLAY

met Jeroen Bende

Met PLUCK & Play willen we de wereld verkennen en onze horizon verruimen. Onder andere door gesprekken te voeren met ondernemers, zielsverwanten en though leaders. Interessante ontmoetingen die het waard zijn om te delen.
Een inspirerend gesprek met tips en trucs samen met Jeroen Bende van Mech Make & Take, een geweldige lunch / take away locatie midden in het financieel district van Amsterdam, op de Zuidas. Al 12 jaar een vertrouwde naam en plek voor nationale en internationale Club Sandwich liefhebbers én voor veel bekende Nederlanders.
 

Benieuwd naar het hele verhaal,
luister of lees hier onder dan verder.

<

Hoe ben je Mech begonnen?
Mijn nichtje heeft het concept opgezet en ik mocht deze vestiging runnen. Dat doe ik nu ongeveer 13 jaar en we zijn gelukkig de corona goed doorgekomen. Voordat ik bij Mech begon werkte ik in de logistiek. Eigenlijk heeft dat veel overeenkomsten met deze zaak. Het bereiden van de bestellingen en het transport en productie van de broodjes.
Kan je ons wat meer vertellen over het concept van Mech Make & Take?
Eigenlijk maken we bijna dagelijks alles vers. De doorloopsnelheid van eigenlijk alle producten is razendsnel dat je ook alles kakelvers kan maken. Het is niet zo dat al in de ochtend klaargemaakt is en het de rest van de dag in de koeling ligt. Door het on the spot te maken, dat maakt ons onderscheidend. We zijn dan ook bekend om onze Club Sandwich, vooral de BLT. Onze bacon wordt afgebakken volgens ons geheime recept. Dat zorgt ervoor dat mensen ook weer terugkomen, om de smaak weer te proeven! Wist je dat CLUB Sandwich staat voor Chicken, Lettuce Under Bread? 
De hele wereld schreeuwt om mensen, hoe doe jij dat?
Wij hebben gelukkig trouw personeel. Ik krijg daarnaast genoeg personeel aangeboden. Ik denk dat dat komt doordat de functies hier erg all round zijn. Je staat niet alleen maar broodjes te smeren, kassa te draaien of koffie te maken. Dat maakt het zo interessant, niet heel de dag hetzelfde doen. Er staat hier echt een team, ze gaan met plezier naar het werk dat is het allerbelangrijkste. Ik kan ze dan ook makkelijk vrijlaten, omdat ik weet dat ze goed zijn. Dat geeft voor hun ook een goed gevoel.
Hoe zorg je dat je genoeg mensen hebt tijdens de piekdrukte?
Door de ervaring die we hebben weten we wat we nodig hebben. Je hebt niet alleen mensen nodig om twee uurtjes te smeren, we hebben voorbereidingen en bestellingen. Veel bestellingen moeten we in de ochtend uitleveren en dan zorgen we dat iedereen weer op tijd terug is. Dan begint de lunch en moeten we knallen. Rond half 2 is de piekdrukte afgelopen en dan begint het schoonmaken en opruimen.
Ben je na al die jaar nog even gemotiveerd?
Natuurlijk heb ik ook wel eens mijn mindere dagen. Het klantcontact is voor mij erg belangrijk, dat is ook de reden dat ik zelf ook bestellingen aanneem. Het ontwikkelen van dingen vind ik erg leuk om te doen, denk hierbij aan kassasystemen en bijvoorbeeld een app. Zo is de MECH MAKE app ook sinds kort beschikbaar, zo hoef je niet meer in de rij te staan voor je bestelling. Ik begin later, en ik stop ook eerder. Ik werk ook eigenlijk niet over, zorg dat je je werk binnen je werktijd doet.
Kijk je ook naar andere ketens voor het verbeteren van je formule?
Mensen vragen ook wel is ' komt er weer wat nieuws'? Hiervoor heb ik wel een broodje van de week. Ik kijk verder niet naar andere concepten of naar het buitenland. Ik weet dat ons concept goed werkt en het verkoopt nog steeds. We hebben dit concept al twaalf jaar en natuurlijk hebben we wel eens wat veranderd. Maar als je een winnend team hebt dan laat je dat toch opgesteld staan?
Ben je ook bezig met uitbreiden, misschien een tweede vestiging?
Waar ik wel mee bezig ben is dat ik in de avond wel wat wil doen. We gaan nu om vijf uur dicht en dan gebeurt er niets. We hebben twee zaken gehad maar ik weet dat dat lastig is om te managen, maar ik heb mijn handen vol aan een zaak. Mensen komen voor ' de baas', is die er niet dan is vaak ook de beleving gelijk vertrokken en zie je de omzet teruglopen. 
Kun je nog een hoogtepunt en dieptepunt noemen?
Als je ziet dat het helemaal vol ziet, dan gaat het niet om het geld , maar om de vreugde en beleving die je bij de mensen ziet. Dat is wel echt het hoogtepunt voor mij. Mijn scheiding en de corona dit jaar waren wel echt mijn dieptepunten. Elke dag te bedenken wat je waardevol is, een planning te maken en te reflecteren aan het einde van je dag heeft er voor mij wel voor gezorgd dat ik er zo goed uit ben gekomen. Het belangrijkste is dat je in het nu leeft, niet morgen of gisteren maar kijken wat je om je heen hebt! Dan heb ik toch wel een hele mooie, goedlopende zaak!