Natuurlijk... aloë vera

Aloë vera is de laatste jaren weer meer in de belangstelling gekomen, maar het medicinale gebruik van de plant is al gemeengoed sinds mensenheugenis. Het plantensap staat bekend om zijn bloedstelpende en kalmerende werking, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaaf- en snijwonden, insectenbeten, uitslag en zonnebrand. Een echte wonderplant dus.

Met zijn puntige blauwgroene bladeren lijkt het een cactus, maar het is een vetplant. Doordat de plant zelf water opslaat, overleeft hij (net als een cactus) ook in droge woestijnachtige gebieden. De bladeren groeien in rozetvorm rond een korte stam vlak boven de grond.

De winning van aloë vera vindt plaats door de onderste buitenste bladeren af te snijden. Vanuit het binnenste van de rozet vormt zich dan weer nieuw blad. De stevige vlezige bladeren bevatten zo’n 220 stoffen als vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. De belangrijkste zijn vitamine A, C en E, en mineralen als calcium, kalium, ijzer en zink.

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, zou volgens de overlevering het sap van aloë vera toevoegen aan haar schoonheidsbaden. Of dat werkelijk het beautygeheim was van haar stralende schoonheid, zullen we nooit zeker weten… Maar dat de plant bijzondere eigenschappen heeft, staat vast. In de cosmetica wordt het dan ook veel gebruikt in crèmes en lotions.

Recentere studies duiden erop dat aloë vera een positieve werking zou kunnen hebben op onze stofwisseling en spijsvertering. Het zou bovendien bijdragen aan de versterking van het immuunsysteem, maar vooralsnog zijn deze kwaliteiten nog niet wetenschappelijk bewezen.

Wat we wel zeker weten, is dat aloë vera een heel lekkere en gezonde dorstlesser is! Het verfrissende sap en vruchtvlees bevat weinig calorieën en geeft snel energie. Ideaal voor, tijdens en na het sporten, maar ook lekker voor een fresh & juicy break!

Nieuwgierig geworden?

Wil je meer weten over de bestanddelen, de werking en het gebruik van aloë vera, dan raden we je aan verder te lezen op bijvoorbeeld Het geheim achter aloë vera: ontdek de voordelen en bijwerkingen (puurfiguur.nl).

Zie je een aloë vera plant thuis wel zitten? Lees meer over hoe je die moet verzorgen en hoe je de plant kunt gebruiken op: Aloe Vera- de genezende plant (gardena.com)