Natuurlijk... kurkuma

Kurkuma, je kent het waarschijnlijk wel uit Indiase keuken. Of je kent het misschien onder een andere naam… koenjit, kunyit, koenier of turmeric. Hoe het ook heet, kurkuma is veel meer dan alleen een smaakmaker in gerechten en thee. Sterker nog, de laatste jaren wordt kurkuma steeds vaker als superfood genoemd. Maar waarom eigenlijk?

Superfoods
Het klinkt als een wondermiddel, maar harde bewijzen ontbreken in de wereld van superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten zijn doorgaans niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. In het algemeen wordt gezegd dat superfoods een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, die een positief effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Geelwortel
Kurkuma is een specerij dat wordt gemaakt van de wortelstok van de plant Curcuma longa. De plant groeit het best in een warme vochtige omgeving (tropisch en subtropisch) en wordt voornamelijk in India en omstreken verbouwd. Deze landen zijn zelf ook grootverbruiker. In hun traditionele geneeswijzen wordt kurkuma voorgeschreven als kruidenthee, en gebruikt in maskers en wondverzorging. In de Indiase en Zuid-Aziatische keuken wordt ook veel kurkuma gebruikt, bijvoorbeeld in die overheerlijke curry’s. De smaak is frisbitter, zoals gember. Het specerij is een hoofdbestanddeel van kerriepoeder. Die knalgele kleur, dat is de kurkuma!

Curcumine
Wat is er verder dan zo super aan kurkuma behalve die supergele kleur? Kurkuma is o.a rijk aan natrium, kalium en curcumine. Met name die laatste heeft nogal een spectaculaire reputatie. De positieve eigenschappen die het met zich mee zou brengen, zijn o.a.: ontstekingsremmend, verlichtend bij maag- en darmklachten, cholesterol verlagend en kurkuma zou verlichting kunnen geven bij gewrichtspijnen als reuma, artrose en artritis.  

Bakkie goud
De populariteit van Kurkuma heeft de laatste jaren een revival onder invloed van de superfoodies. Kurkuma geeft niet alleen een mooie gele kleur aan gerechten, de frisbittere smaak bevordert ook meteen het spijsverteringsproces. Je ziet kurkuma steeds vaker in theesmaken terugkomen, wat aan de thee ook die opvallend gele kleur geeft. Wondermiddel of niet, zo’n bakkie goud is toch gewoon onweerstaanbaar?

Wij hebben onze favorieten uit de shop alvast voor jou geselecteerd. Wil je toch liever eerst een sample ontvangen mail ons gerust!

Human Kurkuma shot
Yogi Tea Curcuma Chai
Ministry of tea turmeric liquorice ginger tea

let op!
Kurkuma kan gevaarlijk zijn bij gelijktijdig gebruik van medicijnen (met name bij antikankermedicijnen, bloeddrukverlagers en ontstekingsremmers). Geelwortel (vers of gedroogd) dat u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op uw medicijnen.

Wil je nog meer over de bijzondere eigenschappen van kurkuma te weten komen? Lees verder op:
Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza) | NML health

kurkuma