Natuurlijk...wildplukken

 

Natuurlijke landschappen zijn in de eerste plaats wonderschoon om naar te kijken. Een inspirerende plek om te vertoeven, te sporten en te recreëren. Voor een geoefend oog heeft de natuur ook heel veel eetbaar lekkers te bieden. In Nederland is wildplukken toegestaan, dat wil zeggen, in kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Terecht natuurlijk, het is voedsel van de dieren, dus een klein beetje kan geen kwaad maar ook dan is het van belang goed op te letten!

Afstammend van de jagers en verzamelaars, zit het wildplukken in onze genen, maar er is in de tussentijd wel wat wijsheid verloren gegaan. We zijn gewend om voedsel te kopen dat we na een blik op het etiket zonder aarzeling in ons winkelwagentje kunnen gooien. Dat is bij wildplukken wel anders… Dan moet je heel precies weten wat je in mandje stopt. Er is heel veel eetbaar in de natuur, maar er zijn vrijwel net zo veel zeer gelijkende soorten waarvan je ziek kunt worden of die zelfs dodelijk giftig zijn. Een vergissing is snel gemaakt.

Gelukkig zijn er heel veel boeken, websites en apps voor liefhebbers van wildplukken. Voordat je op plukavontuur gaat, is het dus van belang om het verschil tussen lokaal bedreigde of wettelijke beschermde en algemeen voorkomende planten te kennen en tussen eetbare en niet-eetbare varianten. Ook is het handig om een veldgids mee op pad te nemen, om te checken of wat je denkt te herkennen ook daadwerkelijk klopt.

Nog meer handige tips!
  • Neem een klein scherp tuinschaartje mee, zodat je de planten zo min mogelijk beschadigd.
  • Draag kleding met lange pijpen en mouwen, om je te beschermen tegen teken, distels e.d.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de plaatselijke regels op het terrein waar je wilt plukken.
  • Respecteer de natuur en verstoor de aanwezige dieren en omliggende begroeiing niet.
  • Do you feel plucky? Pluk alleen als je 100% zeker bent van wat je plukt!

 

Nieuwsgierig geworden?

Wil jij meer weten over wildplukken, dan verwijzen we je graag naar de kenners!

Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV)
Landelijke vereniging voor actieve natuurliefhebbers en -beschermers. Ze organiseren excursies, lezingen en cursussen. Ook hebben ze een groot aanbod natuurboeken. www.knnvuitgeverij.nl

Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur. Op hun site kun je ook meer lezen over de regels voor wildplukken. (toegangsregels wildplukken)

Wildplukwijzer
De Wildplukwijzer is een overzicht van plukplekken in Nederland. Via de interactieve Google maps kaart, zie je wat er bij jou in de buurt te plukken is. Ze hebben ook een smartphone app. Handig voor onderweg!