Natuurlijk... gember

Gemberthee is razend populair. Niet zo verwonderlijk, gember is niet alleen lekker… het is ook nog eens onwijs gezond. Wetenschappelijk bewezen zelfs! Het is dan ook één van ’s werelds meest gebruikte specerijen. Hoog tijd voor een eerbetoon aan gember, een bescheiden wortelknolletje met superkracht.

Verse gember, zoals we die in de winkel of op de markt kopen, zijn grillige bruine stronkjes. Het is de wortelstok van de gemberplant. Maar je kunt gember ook krijgen in poedervorm, als siroop of olie en gekonfijt. Het smaakt fris-pittig met een heel kenmerkend warm en scherp mondgevoel. Ideaal om gerechten en gebak mee te spicen, maar ook een perfect ingrediënt voor dranken als thee, frisdrank, bier en spirits. Geeft het net die kick die het anders maakt.

En dan blijkt het ook nog eens een superfood te zijn. Win-win. Gember bevat een jackpot aan goede eigenschappen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de heilzame werking van gember bestaat uit meer dan 100 bioactieve stoffen. De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol. Die geven het die scherpe smaak. De voornaamste vitaminen zijn B1, B2, B6 en vitamine C. De belangrijkste mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Klinkt gezond, maar om je een nog beter idee te geven van wat gember voor je lijf kan doen, lees je hieronder zes bewezen gezondheidsvoordelen van gember. En zet ondertussen alvast theewater op!

 

 

6x Geweldig van gember

1. Gember bestrijdt misselijkheid, opgeblazen gevoel en maagzuur

Snel last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Dan kan gember helpen. Het is ook een effectief middel tegen misselijkheid. Van oudsher werd het in de scheepvaart gebruikt tegen zeeziekte. Ook zwangere vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, hebben baat bij gember.

2. Gember werkt ontstekingsremmend en reinigend

Het blijft iets wonderbaarlijks dat er in de natuur zoveel kruiden en specerijen te vinden zijn met geneeskrachtige werking. Het is moeilijk aantoonbaar om het precieze effect te meten maar er zijn bewijzen dat gember ontstekingsremmend kan werken, ook bij chronische ziekten. Het staat bekend om z’n reinigende werking, stimuleert de afvoer in het lymfestelsel waardoor gif- en afvalstoffen sneller kwijtraakt.

3. Gember versterkt het immuunsysteem

Nog een goede reden om gember aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen, is dat het je immuunsysteem verbetert. Uit onderzoek blijkt dat gember je afweersysteem versterkt. Het zorgt bovendien voor een betere spijsvertering. Vlotte vertering en goede opname van voedingsstoffen is cruciaal voor je gezondheid.

4. Gember is een natuurlijke pijnstiller

Een oeroude toepassing van gember is pijnverlichting. Regelmatig gebruik van gember zou chronische pijn aan gewrichten en het spierstelsel verminderen. Het kan ook gebruikt worden als natuurlijke pijnstiller bij menstruatiekrampen of spierpijn na het sporten. De moeite waard om uit te proberen als je liever geen of zo min mogelijk paracetamol of ibuprofen slikt.

5. Gember stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Nog meer goed nieuws over gember! Uit recente studie is naar voren gekomen dat gember een positief effect heeft op het verlagen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Een schommelende of te hoge bloedsuikerspiegel vertraagt de vetverbranding en brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen die dagelijks gemberthee drinken, geven aan minder vaak trek te hebben. Met een stabiele bloedsuikerspiegel voel je je ontspannen actief en kun je beter nadenken.

6. Gember verbetert de doorbloeding

Last but not least, heeft gember een verwarmend effect en stimuleert het de bloedcirculatie. Fijn voor koukleumers, want gember helpt echt tegen koude handen en voeten. Omdat het de doorbloeding verbetert, werkt het ook verlichtend bij kramp en kneuzingen. In de Aziatische, Indische en Arabische folklore is gember al eeuwenoud bekend als libido verhogend. Zal ongetwijfeld iets met die doorbloeding te maken hebben.

 

Zin in gember?

Ondertussen ook zo’n zin in een kop gemberthee gekregen? Wij wel!

De heerlijke kruiden- en specerijentheeën van Yogi Tea zijn gebaseerd op de principes van de Indiase filosofie van de ayurveda. Er zijn verschillende varianten met gember.

Voor een frisse koude dorstlesser, kies je voor Yogi Tea Orange Ginger Icetea.

Liever een lekkere cocktail met een touch of gember? De Ginger Ale van J.Gasco is een authentieke smaakmaker. Voor liefhebbers van extra veel bite hebben ze Ginger Beer.

De ultieme natural boost krijg je met een shotje Organic Human Gember. Het Energy Shot bevat naast gember, koudgeperste rode biet, citroen, chili en granaatappel.