Proefondervindelijk bij de Voedselbank
We zijn net thuis van ons bezoek aan de Voedselbank in Lelystad. Aan de keukentafel bespreken we onderling onze ervaring. Was het zoals verwacht? Wat viel op? Wat maakte indruk? Hieronder een paar highlights. Benieuwd naar het hele verhaal?
Verzamelen, sorteren en vooruitdenken
Eerst worden we erop uit gestuurd om voedsel op te halen bij de supermarkten. Geen idee wat je krijgt als je aankomt. Dit keer komt er een hele winkelwagen vol bevroren kippetjes uit het magazijn tevoorschijn. Super! Maar er is nog meer nodig, brood en groente, gewoon in de basics voorzien is een klus van meerdere adressen en meerdere dagen.
"Mooi dat een instantie die zich inzet voor anderen, zelf ook een plek wordt waar mensen graag werken en zich gewaardeerd voelen."
Terug bij de voedselbank moet er hard gewerkt worden. Voor 13.00 uur moeten alle pakketten klaar staan. En dat zijn er nogal wat. Doorwerken geblazen, want het is niet een kwestie van een doos volgooien met eten. De verse groente en het vlees worden apart verpakt en los daarvan weer de houdbare dingen. Er wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen pakketten met en zonder varken. En er moet rekening worden gehouden met het aantal personen in een huishouden.
Strak georganiseerd en sociaal sterk
Zoiets werkt natuurlijk alleen als je alles goed organiseert en voorbereidt. En dat is knap als je met vrijwel alleen vrijwilligers werkt. In 15 jaar heeft Ger een gestroomlijnde organisatie opgebouwd, waar ze naast het leveren van boodschappenpakketten ook heel erg hun best doen op een andere manier iets extra’s te doen voor de mensen. De sociale factor.
Bijvoorbeeld door verjaardagpakketten te maken, of een inzamelingsactie voor voetbalplaatjes op te zetten en de mensen net even meer het gevoel van ‘zelf winkelen’ te geven door ze laten kiezen tussen verschillende soorten vlees en jam of pindakaas. Indrukwekkend om te horen hoe dit soort kleine initiatieven een groot verschil kunnen maken.
"In een verjaardagpakket zit een cadeautje, maar ook slingers, traktaties voor school en spullen om een feestje te geven. Het idee dat dat er anders niet is..."
Ook de diversiteit van de pakketten is opvallend. Door slim voorraadbeheer weten ze toch elke week toch weer complete pakketten samen te stellen. Deze keer zit er voor de feestdagen ook een kerststol bij. Rond de feestdagen zijn er vaak wat meer donaties bij de voedselbank. De tassen zitten lekker vol in deze tijd van het jaar, maar Ger vertelt dat het op andere momenten af en toe echt een struggle is om de 350 tot 400 gezinnen die van hun afhankelijk zijn in de basis te voorzien.
Verschil maken
Het maakt dus echt verschil om als bedrijf aan de voedselbank te doneren. Elk pak suiker wordt dankbaar in ontvangst genomen. Dat was voor onszelf ook weer een belangrijke lering. Je weet nu hoe het eraan toegaat en hoe hard het nodig is. Een reden om ook bij andere ondernemers vaker de optie om te doneren aan de voedselbank aan te stippen.
Het is ook mooi om te zien hoe producten die je zelf prima kan missen, echt iets kunnen bijdragen aan een betere wereld. Doordat ze bij de juiste mensen terechtkomen. Door een dagje mee te draaien, zie je pas hoe grootschalig en structureel het probleem is. Vaak is niet alleen een budgettekort het probleem, maar ook aansluiting bij de maatschappij.
"Mensen met jonge kinderen die 's ochtends al staan te wachten, bang dat ze anders geen eten hebben... Dat besef je je gewoon niet..."
We hebben vandaag veel verhalen gehoord waar je van opkijkt. Omdat je normaal niet écht stilstaat bij hoe het zou zijn als je voor zoiets gewoons als je dagelijkse boodschappen afhankelijk bent van anderen. Het zet je weer even met je beide benen op de grond. Het was een leerzame ervaring en voor herhaling vatbaar.
Doe ook mee!
We raden iedereen aan om een keer mee te helpen of je spullen te brengen. Je kunt heel makkelijk via de voedselbank website opgeven of spullen aanmelden.