Briljant!

Dit stopwoordje gebruik ik veel momenteel. Met goede reden. Om te beginnen vind ik het buitengewoon, voortreffelijk en schitterend om weer kapjesloos naar de stomerij, kaasboer, bloemenstal en kroeg te gaan. Ook mag ik mijn intimi weer een hand, kus of knuffel geven. Het gevoel dat me dat geeft is lastig samen te vatten in één woord, maar als dan…dan toch: briljant!

Een briljant is een ruwe diamant geslepen in specifieke facetten. Interessant is dat pas ná deze zorgvuldige bewerking de diamant zijn unieke glans en schittering krijgt. Ruwe diamanten glanzen en schitteren dus niet vanzelf. Een feitje waar ik wat mee kan. Dat hoop geeft.

Ik zie het dan ook als aanmoediging aan alle horecaprofessionals in onze PLUCK community. Laten we stoppen met half werk, vele gemiste kansen of een ontbrekende finishing touch. Op zoek naar de glans! Wat is bijvoorbeeld een uitstekende kop koffie of thee zonder een schitterend koekje of ander lekkertje erbij? Klinkt vanzelfsprekend, is het blijkbaar niet… gezien de waardeloze wafeltjes en karige kaakjes die ik regelmatig aantref… áls ik al iets bij de koffie krijg.. Het maakt dat je je soms afvraagt of er überhaupt wel wordt nagedacht over gastbeleving en service.

Wat ook opvalt, nu het kappie weer af is, is dat het nog meer uitmaakt of je met een lach of een uitgestreken smoelwerk wordt bediend. Tuurlijk, het was afzien de afgelopen twee jaar, maar nu alles weer mag, dan toch graag met een lach. Veel horeca en foodservices schitteren alweer nadat ze behoorlijk dof waren uitgeslagen. De basiskwaliteit verdwijnt niet, het is alleen weer even flink poetsen en slijpen geblazen om alle facetten weer scherp en glanzend te krijgen.

Een wens van briljantjes is dus vooral een wens om met elkaar te blijven streven naar buitengewoon, voortreffelijk en schitterend, als ultiem teken van liefde voor het vak. Laten we dat niet kwijtraken onder druk van stress, belastingschuld, regelgeving, personeelstekort of prijsverhogingen. Misschien is het juist wel een oplossing om te gaan voor minder ingewikkeld, minder assortiment en minder poespas. Door de eenvoudige dingen met elkaar volledig, buitengewoon en voortreffelijk te doen ontstaat er al heel snel een schitterend resultaat. Zo’n donkere periode levert ook nieuwe inzichten op. Dat is ook het mooie aan diamanten; die ontstaan alleen onder druk. Briljant!